İngiliz Karbonatı / Bikarbonat potansiyel faydaları:

Kullanıldığı her alanda büyük kolaylık sağlayan bu maddenin diğer yararlarına da şöyle bir bakalım.

1- Her şey gibi İngiliz karbonatı da tek başına zayıflatmıyor ama zayıflamaya yardımcı oluyor. Vücudun asit ve alkali dengesini sağladığı için metabolizmayı hızlandırıyor, yabancı ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Yağ yakım sürecini hızlandırıyor.

2- Mide ekşimesi, mide yanması gibi problemleri hızla geçiriyor. Çünkü midede oluşan asitleri dengeliyor. Yemek yedikten sonra oluşan şişkinlik sorunlarına iyi geliyor. Mide asiditesinin düzenlenmesini sağlayarak mide yanması, hazımsızık, ülser ağrısı gibi problemlerin tedavisinde kullanılır. Yarım çay kaşığı karbonatı yarım bardak suya ekleyerek her 2 saatte 1 tüketebilirsiniz.

3- Vücudu birçok hastalığa karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyor.

4- Spor yaptıktan sonra meydana gelen kas ve eklem ağrılarını hızla geçiriyor. Yani İngiliz karbonatını ağrı kesici olarak da kullanabilirsin.

5- Cildi temizliyor, arındırıyor ve beyazlatıyor. Bunun için bir pamuk yardımıyla suya karıştırılmış İngiliz karbonatını cildine uygulayabilirsin.

6- Saçların daha temiz ve daha canlı olmasını sağlıyor. Saç diplerini deri hastalıklarından koruyor ve bu hastalıkları iyileştiriyor. Bunun için İngiliz karbonatını şampuanına karıştırabilirsin.

7- İdrar yolu enfeksiyonlarının (sistit) hızla iyileşmesine destek oluyor. Günde 1 sürahi İngiliz karbonatlı su ve yanında en az 1 sürahi de normal su içmelisin.

Bikarbonat, antiseptik özelliği ile yaraları iyileştiriyor

8- Bikarbonat antiseptik özelliği taşıyor. Yani iltihap ve yaralarda oldukça etkili. Böcek ısırmalarında oluşan kızarıklık ve şişkinliğe de iyi geliyor.

9- Dişleri temizliyor ve dişlerin beyazlamasına yardımcı oluyor. Dişlerde oluşan tabakaları ve bakterileri yok ediyor.

10- Koltuk altlarındaki koku ve terleme için kimyasal deodorantlar yerine İngiliz karbonatı kullanabilirsin. Bunun için İngiliz karbonatını suyla macun haline getir ve koltuk altlarına uygulayabilirsiniz. Paraben ve alüminyum içerikli deodorantların kullanımından kaçınmak istiyorsanız; bu sağlığa zararlı maddelerin yerine suyla karıştırılmış karbonat kullanabilirsiniz. Böyle doğal ve kullanışlı bir deodorantı evde kolayca yapabilirsiniz.

11- Bikarbonat böcek ısırması gibi durumlarda karbonatlı su ile yapacağınız uygulama sayesinde kaşıntı ve ağrı azalır, ciltteki toksinler nötrlenir.

12- Üriner sistem hastalılarının tedavisinde kullanılır.

13- Ayak terlemesi ve cilt dökülmelerine iyi gelir. Her gün kullanmanızda bir sakınca yoktur.

14- Kiri uzaklaştırarak kokulara nötralize eder. El temizliğinde kullanılabilir.

15- Cam kırığı ve yaraların tedavisinde kullanabilirsiniz.

16- Güneş yanığı durumunda ılık banyo suyuna ½ fincan karbonat ekleyerek vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

17- Sporcular tarafından tüketilen karbonat kapsülleri spor performansını artırır. Egzersiz sonrası ağrılara iyi gelir.

18- Nötralize etme ve antibakteriyel özelliği sayesinde diş macunu olarak kullanılabilir.

19- Çileği ezerek ½ çay kaşığı karbonatla karıştırın ve bu karışımı dişlerinize sürdükten sonra 5 dakika bekleyin. Ardından dişlerinizin fırçalayın ve durulayın. Böylece dişlerinziin beyazladığını göreceksiniz. Bu işlemi haftada 1’den fazla uygulamayın.

20- 2009 yılında Cancer Research Trusted Source‘da yayınlanan bir çalışma, farelere bikarbonat enjekte edilmesinin tümör pH seviyelerini düşürdüğünü ve metastatik meme kanserinin ilerlemesini yavaşlattığını keşfetti.*

Bikarbonatın potansiyel zararları ve yan etkileri

Bir de kısaca zararlı olabilecek yönlerine değinelim: Bikarbonat karaciğer hastalarına, tansiyon hastalarına, emziren kadınlara kesinlikle önerilmiyor.

Yemeklerden hemen sonra tüketilmemeli ve 1 hafta düzenli kullanıldıysa 1 hafta mutlaka ara verilmeli. Yoksa baş ağrısı, mide yanması yapabiliyor.

Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Dikkat!

• Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.

• Sodyum açısından zengin olan karbonatın yüksek dozlarda tüketimi kan basıncını artıracağından şişkinliğe neden olabilir. Yüksek kan basıncı aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.

• Yüksek miktarda karbonat tüketimi potasyum eksikliğine sebep olabilir.

• Ödem, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemleriniz varsa karbonatı besin olarak tüketmekten kaçınmalısıınız. Ayrıca doktor tavsiyesi olmadan hamile ve emziren kadınların da karbonat tüketmemesi önerilir.

• 6 yaşın altındaki çocukların karbonat tüketmesi önerilmez.

• Kullandığınız reçeteli ilaçlarla etkileşim oluşturabileceğinden doktorunuza danışmadan kullanmayın.

 

Kaynaklar:

  • Robey, Ian F et al. “Bicarbonate increases tumor pH and inhibits spontaneous metastases.” Cancer research vol. 69,6 (2009): 2260-8. https://dx.doi.org/10.1158%2F0008-5472.CAN-07-5575
  • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian J Dent Res [serial online] 2018 [cited 2020 Jun 14];29:672-7. Available from: http://www.ijdr.in/text.asp?2018/29/5/672/244935
  • Ione de Brito-Ashurst, Mira Varagunam, Martin J. Raftery, Muhammad M. Yaqoob JASN. Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status Sep 2009, 20 (9) 2075-2084; https://doi.org/10.1681/ASN.2008111205
Image
Ürünlerimizi; Migros, Migros Sanal Market ve Macro Center mağazalarında, Kabartma Tozu Ve Şekerli Vanilin reyonundan satın alabilirsiniz.
migros.png
migrossanal.png
macrocenter.png
Copyright © 2020 Bonat Sodyum Bikarbonat